K bělení – je to dvoudomá, asi 1,5 m vysoká rostlina, s jemnými nitkovitými listy Vyséváme na jaře do pařeniště nebo
na výsevní záhon, kde sadbu po vyjednocení předpěstováváme 1 až 2 roky První dva roky po výsadbě chřest nesklízíme, aby rostliny zesílily a
teprve až v dalších letech můžeme denně sklízet po několik týdnů Sklizeň obvykle končí koncem června Při kvalitním ošetření můžeme počítat
s dobrým výnosem 15 až 20 let Předpěstované trsy po přezimování vybereme a vysazujeme na trvalé stanoviště do brázd hlubokých 20 – 30 cm
Krčky se zahrnou asi 10 cm vrstvou zeminy a na narůstající stonky postupně přihrnujeme zeminu do výše 20 – 30 cm Nad zem necháme vyčnívat
asi 10 cm dlouhou část
Užitkovou částí jsou pazochy, dužnaté mladé výhonky Ty získávají jemnost tím, že se nechávají vyvíjet pod povrchem půdy Jsou bílé a jen na
světlo pronikající špička se barví do růžovofialové Od prvního sklizňového roku se přihrnováním vytvoří hrůbky kypré zeminy, kterými pazochy
prorůstají Až jsou 15 – 18 cm dlouhé, sklízíme je odříznutím nožem pod zemí nebo po odhrnutí zeminy a musíme dávat pozor, aby sousední
pazochy zůstaly nepoškozené Toto tradiční bělení se často nahrazuje krytím rostlin černou folií přehozenou přes podélně natažený drát ve výšce
asi 30 cmHnojení a výsevHTS 18 - 25 gLatinský názevAsparagus officinalis L