Pastiňák je zatím méně používanou zeleninou, pěstuje se pro kořeny, které se vzhledově velmi podobají petrželi, chutí připomínají mrkev. Ve srovnání s mrkví však obsahují více vitamínu C – 180 mg na 1000 g – a méně provitamínu A, z dalších vitamínů pak obsahují vitamín E a B 12. Pastiňák je plodinou druhé tratě, pěstitelsky nenáročný. Vyhovuje mu vlhčí prostředí, daří se mu i ve vyšších polohách, snáší i mírné zastínění. Vyžaduje hluboké hlinitopísčité půdy s dostatkem humusu, čerstvé hnojení působí nepříznivě na skladovatelnost. Sejeme brzo na jaře do řádků 30 cm vzdálených, v řádku jednotíme na 4 – 7 cm. Sklízíme na podzim, dobře přezimují na záhoně. hybridní pastiňák anglické provenience. Kořen je bílý a nežloutne ani při dlouhodobém skladování. Má výrazně řepovitý tvar a je vhodný na přímý konzum i průmyslové zpracování. Velmi výnosný hybrid s vegetační dobou cca 190 dní. Hnojení a výsevHnojení N 90 kg/ha 35 kg P2O5/ha K 120 kg K2O/ha HTS 4 - 5 g v 1g 200 – 250 semenLatinský názevPastinaca sativa L.